Wanneer mag ik met mijn heftruck op de openbare weg rijden?

Mijn bedrijf heeft aan de andere kant van de openbare weg een opslagruimte ter beschikking. Mag ik dan met mijn heftruck deze verplaatsing maken? Ja, je mag met een heftruck op de openbare weg rijden, mits rekening te houden met de volgende punten. Wij zetten ze op een rijtje:

 

 1. Ben ik verplicht een nummerplaat aan te brengen?
  Ja en nee. Strikt genomen mag een heftruck enkel in het verkeer gebracht worden als hij ingeschreven is en als hij een nummerplaat heeft. Maar je kan ook contact opnemen met de politie, de situatie schetsen en samen op papier zetten dat je de toelating hebt om dat te doen zonder nummerplaat, bijvoorbeeld omdat een tweede magazijn aan de overkant van de straat ligt. Een grijze zone in de wetgeving dus.
 2. Waar kan ik een nummerplaat voor mijn heftruck aanvragen?
  Via de verdeler van het merk van heftrucks kan je je truck inschrijven.
 3. Moet ik een verzekering BA aanvragen?
  Met nummerplaat wel. Er moet een verzekering BA-motorrijtuigen onderschreven zijn, want zonder verzekering kan een voertuig niet ingeschreven worden. Als je zonder nummerplaat sporadisch op de openbare weg komt om te laden of te lossen, kan je dat best ook laten opnemen in je verzekering arbeidsongevallen.
 1. Heb ik een rijbewijs nodig om met mijn heftruck op de openbare weg te rijden?
  Ja, want je moet op de hoogte zijn van de wegcode als je op de openbare weg rijdt. Als het maximaal toegelaten gewicht boven de 3,5 ton gaat zou je zelfs een rijbewijs C1 moeten hebben maar daaraan voldoen de meeste heftruckchauffeurs niet. Ook dit is een grijze zone in de wetgeving.
 2. Moet de bestuurder in kwestie een vakbekwaamheidsattest ‘Code 95’ behalen?
  Chauffeurs die met een heftruck op de openbare weg rijden hebben geen bewijs van vakbekwaamheid nodig want het voertuig gaat niet sneller dan 45 kilometer per uur.
 3. Ben ik verplicht om naar de technische keuring te gaan?
  Een heftruck moet niet zoals een auto naar de technische keuring gaan.
 4. Hoe moet mijn heftruck uitgerust zijn als hij een nummerplaat heeft?
  – Twee lampen (zowel dimlicht als stadslicht) aan de voorzijde
  – Richtingaanwijzers aan zowel de voorkant als achterkant
  – Waarschuwingsknipperlicht(en)
  – Reflecterende driehoek aan achterzijde van de heftruck
  – Twee achterlichten
  – Twee remlichten
  – Tenminste twee reflectoren

 

Heeft u nog vragen over het rijden met een heftruck over de openbare weg? Aarzel dan niet om contact op te nemen met B-CLOSE. Contactgegevens vind je op www.b-close.be.

tel
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.