In een vorige blog belichtten we al een hele rist veiligheidsvoorzieningen voor je heftruck. Minstens even belangrijk is het om je magazijn zelf tegen rampspoed te wapenen. Op die manier kun je al heel wat ongevallen vermijden of schade tot een minimum beperken. Ook op dit vlak is er aan mogelijke maatregelen geen gebrek.
Voor alle duidelijkheid: je magazijn en medewerkers op een efficiënte manier tegen de brute kracht van heftrucks beschermen, hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Het belangrijkste is dat er een goede veiligheidsstrategie is uitgestippeld. Volgende checklist kan helpen om de belangrijkste punten in die strategie af te vinken.
1. Maak een verkeersplan
Een helder en logisch verkeersplan vormt ongetwijfeld de basis voor een veilig magazijn. Wees je er bij het maken van zo’n plan van bewust dat in magazijnen het gevaar achter elke hoek schuilt. Het is dan ook aan te raden om per zone een risicoanalyse te doen om te bepalen waar je welke voorzorgsmaatregelen moet nemen.
De beste manier om ongelukken te voorkomen is de verschillende soorten verkeer – voetgangers, heftrucks, vrachtwagens – zoveel mogelijk van elkaar te scheiden. Een sine qua non binnen een solide verkeersplan is dan een heldere vloermarkering om aan te geven wie waar mag komen. Met stevige markeringstape in een opvallende kleur leg je snel en efficiënt de basis. Door die visuele markeringen kun je aparte zones creëren voor doorgangen, rijlanen, voetgangerspaden, opslagplaatsen en parkeerplaatsen. Er bestaat trouwens een zeer uitgebreid aanbod aan logistieke signalisatie, zoals veiligheidspictogrammen, zebrapaden en een waaier aan vloerstickers.
Nog beter is het, waar mogelijk, voor een fysieke scheiding tussen voertuigen en voetgangers te zorgen. Felgekleurde veiligheidshekken of vangrails kunnen risicozones nog beter afbakenen. Veiligheidshekken in polymeer zijn een goed alternatief voor de klassieke stalen variant omdat ze handig ineen te klikken zijn en heel lang meegaan. Aangezien ze te hoog zijn om er gewoon over te stappen, zijn ze zeer adequaat om het voetgangersverkeer in veilige banen te leiden.
Wandelgang- en doorvalbeveiliging op de route beschermt voetgangers bovendien tegen goederen die van een transportband of achteraan uit een rek kunnen vallen. Als dat kan, is het raadzaam om naast grote poorten en doorgangen in het magazijn een kleine voetgangersdeur te plaatsen. Dat vermindert de kans op ongelukken met voetgangers aanzienlijk.
Verder is het aangewezen om op strategische plaatsen in je magazijn wielstoppers te plaatsen. Dat zijn plinten die als veiligheidsbumpers dienen. Enerzijds leiden zij het verkeer in goede banen, anderzijds vermijden ze dat heftrucks andere elementen aanrijden.
Bekijk ook welke orderverzamelgebieden je kunt afschermen van heftrucks. Je kunt eveneens overwegen om picklocaties in palletstellingen langs de achterzijde te herbevoorraden. Wil je nog meer zekerheid, dan is het verstandig om rekken in de vloer te verankeren.
Op bepaalde plaatsen kunnen veiligheidspoortjes handig zijn. Ze dwingen voetgangers om even halt te houden, wat kan voorkomen dat ze argeloos een route voor heftrucks oversteken. Ze zijn tevens nuttig om de toegang te controleren of als valbeveiliging, bovenaan een trap bijvoorbeeld. Werken er ook robots in het magazijn, dan voorkom je met hekwerk dat zij met mensen in aanvaring komen. Het toestel kan uitgerust worden met obstakel- of personendetectie zodat het toestel stopt wanneer een obstakel of een persoon in de buurt komt.