Veiligheid en ergonomie
Dat de job van heftruckchauffeur al jaren opduikt in de lijst van knelpuntberoepen, maakt dat bedrijven meer dan ooit belang hechten aan het welzijn en de gezondheid van hun chauffeurs. Daardoor wegen criteria als veiligheid en ergonomie nu ook veel sterker door in hun keuze voor een bedieningsconcept.
Het toegenomen belang van ergonomie verklaart meteen ook waarom de conventionele mechanische bedieningshendels niet altijd de juiste keuze zijn. Doordat die klassieke hendels meestal verder van de chauffeur verwijderd zijn, moet hij noodgedwongen grotere armbewegingen maken. Daarbij moet hij ook meer kracht zetten dan bij een elektrische bediening van de heftruck. Daar staat tegenover dat de hendels robuuster zijn en dus in ruwe werkomstandigheden makkelijker tegen een stoot kunnen.
Vergelijk dat met een elektrische (mini)hendel of joystick die direct naast de stoel van de chauffeur is gemonteerd. Ergonomisch is er een voordeel. De chauffeur hoeft zijn arm minder te strekken en kan volstaan met minimale bewegingen van de arm, maar evengoed van de hand en bij fingertip-bediening zelfs van de vingers. In het ideale scenario zit die (mini)hendel of joystick ook nog eens mooi geïntegreerd in een verstelbare armleuning, zodat de chauffeur de bediening van de heftruck altijd op de voor hem ideale positie kan instellen.
Een ander verschil met de conventionele mechanische hendels is dat zij niet altijd toelaten om verschillende functies, zoals heffen en neigen, gelijktijdig te bedienen. Dankzij de introductie van modernere bedieningsconcepten, zoals kruishendels en – opnieuw – minihendels en joysticks, is het intussen ook veel makkelijker geworden om die hefmastfuncties te combineren.